Komediens undergenrer

Komediegenren har nogle undergenrer. Fælles for dem er, at de skal få publikum til at grine på forskellige måder. Filmgenrer udvikler sig dog hele tiden, og på den måde opstår nye typer komediefilm.

Situationskomedien

I "situationskomedien" (også kaldet en sitcom) havner en eller flere personer i en usædvanlig situation. Det kan både være misforståelser, forvekslinger og andre forviklinger, der skaber de morsomme situationer. Situationskomedien har som regel et plot, der bringer filmens personer ud af deres normale miljø. Personerne skal derfor løse en række konflikter for at komme "hjem" igen. I 'Tømmermænd i Vegas' løber en ganske almindelige polterabend løbsk i Las Vegas. I ungdomskomedien 'Superbad' (2007) sætter to teenagere sig for at skaffe alkohol til afgangsfesten, og det fører dem ud i alverdens komiske optrin. Danmark har også tradition for succesrige situationskomedier – fx 'Blinkende lygter' (2000), 'Adams æbler' (2005), Klassefesten (2011) og 'Klovn Forever' (2015). 

Foto: 'Klovn Forever' (2015) Per Arnesen / Nutmeg Movies

Karakterkomedien

"Karakterkomedien" er bygget op omkring en eller to morsomme karakterer. Karaktererne adskiller sig voldsomt fra deres omgivelser og fra det normale. I karakterkomedien spiller plottet ikke den store rolle. Det er nærmere karakterernes opførsel og sammenstød med den normale verden, der er sjovt. Komikerparret Gøg og Gokke er et klassisk eksempel på karakterkomedien. Begge personer er uforanderlige, hvad enten de forsøger sig som flyttemænd, juletræssælgere, butiksindehavere eller fremmedlegionærer. De fleste af Jim Carreys film er også karakterkomedier, og hans karakterer er i konstant konflikt med almindelige mennesker. Især i 'Ace Ventura' (1994), 'Dum og Dummere' (1994) og 'The Mask' (1994), der blander grotesk humor med rappe replikker. Andre eksempler på karakterkomedien er 'Den lyserøde Panter' (1963), 'Høj pistolføring' (1988) og 'Starsky & Hutch' (2004).

Foto: 'Ace Ventura' (1994) Jon Barron Farmer / Morgan Creek Entertainment

Den romantiske komedie

"Den romantiske komedie" handler for det meste om et par, der har svært ved at finde kærligheden. Den ene er typisk ved at blive kærester med den forkerte, og det kræver lang tid (og mange misforståelser), før det går op for de to hovedpersoner, at de elsker hinanden og skal leve sammen. Parret er som udgangspunkt hinandens modsætninger. Men undervejs indser de, at den anden har lige det, de selv mangler. De klassiske romantiske komedier er 'Da Harry mødte Sally' (1989), 'Sleepless in Seattle' (1993), 'You’ve Got Mail' (1998), 'How to Loose a Guy in 10 Days' (2003) og 'The Holiday' (2006). I Danmark har vi blandt andet 'Den eneste ene' (1999) og 'En kort en lang' (2001).

Foto: 'En kort en lang' (2001) Eric Kress / Angel Productions